2014. szeptember 22., hétfő

10 tanács fiataloknak


"Mark Manson szerző, vállalkozó, élet-rajongó. Bővebben: egy tanácsadó, aki úgy kezdte a karrierjét, hogy egy bárban segített egy férfinek becsajozni. Tanácsadói és írói karrierje folytatódott, és egyszer csak betöltötte a 30. életévét.

Írt egy cikket, amit a mai 20 éveseknek címezett, mit is csinálna másképp, ha újra 20 lehetne. A cikk sikerén felbuzdulva rájött, hogy ha ő tud tanácsot adni a fiatalabb korosztálynak, akkor a 40-esek is tudnak neki. Feltette hát a kérdést: mit tanácsolnak a 40 évesek a friss 30-asoknak? E-mailek tömkelege érkezett hozzá, amikből kiválasztotta a 10 leggyakoribb tanácsot. Tanulságos.

1. Kezdj el takarékoskodni nyugdíjas éveidre. Most!

A beérkezett e-mailek közt a legnépszerűbb téma egyértelműen a takarékosság volt. Minden 40 körüli egyetértett abban, hogy nincs idő halogatni a kérdést. Pontokba szedve:

- Minél hamarabb rendezd az adósságaidat! Nincs annál rosszabb, mint idős korodban is az adósságspirálban hánykódni.
- Csinálj egy úgynevezett "sürgősségi alapot"! Az e-mailek telis-tele voltak horrortörténetekkel válásokról, rossz üzleti befektetésekről, perekről, egészségügyi problémákról, amik csak azért tették tönkre a beküldő életét, mert nem volt félretett pénze.
- Ne költs könnyelműen! Csak akkor vásárolj telefont, tévét, autót, házat, ha megengedheted magadnak.
- Ne fektess be semmibe, amihez nem értesz! Csak bukhatsz vele.

Mark rengeteg példát hoz fel olyan olvasókról, akik a fenti pontok valamelyikét megtagadva "bukták el egész életüket". Van a példák közt egy hölgy, aki sosem takarékoskodott, mert a férje eltartotta. Később elváltak, beteg lett és jelenleg is számláról számlára, gyógyszerről gyógyszerre él. A tanácsok túlnyomó többsége arra vonatkozott: gondolj a jövődre és takarékoskodj. Már most!

2. Vigyázz az egészségedre! Ne később, most.

Mindannyian tudjuk, hogy vigyáznunk kell az egészségünkre. Azt is tudjuk, hogy rendszeresebben kéne étkeznünk, hogy többet kellene aludnunk, és hogy rendszeresen sportolnunk kellene... Bla-bla-bla.

Egy dolgot viszont csak az idősebbek tudnak: nincs annál rosszabb, mikor már betegek vagyunk és tudjuk, hogy késő. Nehéz előre látni azt, hogy mi mindent kell majd feladnunk a jelenlegi egészségtelen életmódunk miatt (ami miatt egyébként a jelenben nem vagyunk egészségtelenek). Az anyagi szabadságot, a családunkkal töltött időt, a lehetőséget, hogy sportolhassunk, a lehetőséget, hogy boldogan és egészségesen érezhessük magunkat. Ezeket mind akkor tudjuk meg, mikor már késő. Vagy ha olvasunk róla a szeretlekmagyarorszag.hu oldalon. :)

A tanács: egyél sok zöldséget. De ez a tanács nem a tipikus "mama tanácsa", hanem olyanoké, akik negyven éves korukban legyőzték a rákot vagy a szívrohamot, akiknek a látása folyamatosan romlik a cukorbetegség miatt, akik napról napra krónikus fájdalommal küzdenek. Mindannyian azt mondták, ha visszamehetnének az időben, egészségesebben étkeznének és soha semmilyen kifogást nem keresnének a sportolásra.

3. Ne tölts időt olyanokkal, akik nem bánnak jól veled!

Mark számára meglepő volt, de a harmadik legnépszerűbb tanács az volt, hogy jobban figyelj oda, hogy kivel töltöd az időd nagy részét. Könnyű rájönni, hogy kik azok, akik nincsenek rád jó hatással, viszont nehéz kiszűrni őket az életedből. Az e-mail küldők többsége azt mondta, ha visszamehetne az időben, jobban megválogatná a barátait.

"Soha ne tolerálj olyan embereket, akik nincsenek rád jó hatással. Anyagi okokból sem. Érzelmi okokból sem. Ne tűrd el őket a gyermekeid kedvéért és főleg ne a kényelem kedvéért" - írja az 52 éves Jane.

A 20-as években még ezt nehéz megítélni. Nyitott a világ, sok emberrel találkozhatsz, viszont gyakran ragaszkodsz olyanokhoz, akik egyáltalán nem szolgáltak rá a bizalmadra. A 30-as évek fontos mérföldkövek ilyen szempontból: meg kell találnod az igazán fontos embereket az életedben. Ekkor már vagy annyira érett, hogy ezt megtedd. És tedd is.

4. Légy jó azokhoz, akik fontosak neked!

Ez is (mint a második pont) közhelynek tűnhet. De ne feledd, hogy a közhely nem véletlenül közhely. Ha kiszűrted, kik azok az emberek, akik igazán fontosak neked, törődj velük! Hidd el, ez majd megtérül, méghozzá kamatostul.

"Tragédia mindenki életében, mindenki baráti és családi körében történik. Légy az az ember, akire számítanak, amikor ez megtörténik. Úgy gondolom, 30 és 40 közt jön az az évtized, mikor a sok rossz dolog történik veled, főleg olyanok, amikről azt gondoltad, hogy veled vagy a szeretteiddel pont nem fog. A szüleid meghalnak, megcsal az élettársad vagy a barátaid magadra hagynak... a lista végtelen. Átsegíteni valakit ezeken az időkön, vagy csak szimplán ott lenni neki, meghallgatni és nem elítélni, mind segítik, hogy elmélyítsd a kapcsolatod valakivel, akire a későbbiekben biztosan számíthatsz." - írta a 40 éves Rebecca.

5. Koncentrálj!

Harminc évesen rá kell majd jönnöd, hogy nem tudsz mindenre egyaránt figyelni. Húszéves korban ez még megy, az ember pörög, cselekszik, küzd és lohol. A harmadik ikszhez érve viszont fontos, hogy szelektálj az igazán szükséges és a kevésbe szükséges közt. Koncentrálj a nélkülözhetetlen dolgokra és nem fáradsz el.

"A harmincéves magamnak azt üzenném, hogy zárja ki, mit gondolnak mások. Hogy ismerje fel az erősségeit azokat a dolgokat, amikért rajong. Ezután építsen egy életet ezek a dolgok köré." - vélekedik Sara (58).

"Egyszóval: fókuszálj. Egyszerűen sokkal többet érhetsz el az életben, ha egy dologra koncentrálsz és azt nagyon jó csinálod. Koncentrálj többet." - írta a 49 éves Ericson.

6. Ne félj kockáztatni!

A korábbi pontok nagyrészt a biztonság és az állandósság köré épültek. Viszont fontos tudni, hogy a változtatáshoz sosincs késő. A 30-as éveidben vagy annyira erős és határozott, hogy változtass a szociális beállítódásokon, ha az szükséges. Ilyen a karriered vagy a családi állapotod. Ebben a korban még változtathatsz.

"Kevesebb félelem, kevesebb félelem, kevesebb félelem. Jövőre 50 éves leszek és ezt a leckét nagyon megtanultam. A félelem volt az érzés, ami vezetett 30 éves koromban. Ez határozta meg a házasságom, a karrierem és az énképem is - utóbbira fokozottan igaz ez. Ez én hibám volt: sokat adtam azoknak a szavaira, akik rólam beszéltek. Ezért féltem kockáztatni, mert úgy éreztem, hibázok. Ha újra csinálhatnám, sokkal többet kockáztatnék" - írta Aida (49).

7. Ne hagyd abba a tanulást!

"Két dolog van, amit nem kaphatsz vissza, ha elvesztetted: a test és az elme. A legtöbb ember "fejlődése" megáll a 20-as éveiben. A legtöbb ember a 30-as éveiben túlságosan elfoglalt ahhoz, hogy képezze önmagát. De ha te vagy az, aki továbbra is okosodik, fejlődik, akkor 40 éves korodra bőven megelőzöd a korosztályod." - javasolja Stan (48).

A hetedik legnépszerűbb válasz az volt, hogy aki teheti, ne adja fel önmaga képzését 30 éves korában. Sok olvasó egyenesen azt írta, hogy élete legjobb döntése volt, amikor harmincas éveiben visszatértek az egyetemre, hogy megszerezzék a diplomájukat. Mások azt írták, hogy néhány külföldön töltött hónap változtatta meg az életüket. Az ott szerzett tapasztalatok és az elsajátított nyelv segített abban, hogy újra úgy érezzék: az ember holtig tanul.

8. Te sem tudsz mindent!

Harminc évesen az emberek nagy része úgy gondolja, ismeri a világot. Pedig nem így van - írják a negyvenesek. Azt írják, hogy maximum 5 évre lehet előre tervezni, úgyhogy jobban teszed, ha leszállsz a magas lóról. Ne vedd túl komolyan saját magad, mert az megbosszulja magát! Légy nyitott és ahelyett, hogy makacsul ragaszkodsz az igazadhoz, fogadd el, hogy van, aki többet tud nálad.

9. Invesztálj a kapcsolataidba!

"Legyél többet a kölykökkel" - írja Kash, aki 41 éves és nagyon bánja, hogy nem töltött többet a gyermekeivel és a szerelmével. Azok az idők a legértékesebbek. A negyven évesek legtöbbje egyetértett azzal, hogy az egyik legfontosabb dolog az életedben, hogy a szüleiddel jóba légy. Túl öreg lennél ahhoz, hogy a szüleiddel foglalkozz? Hidd el, eljön az idő, mikor megbánod.

10. Tiszteld önmagad!

A 10. legnépszerűbb tanács az volt, hogy "legyél kedves magadhoz, légy önmagad és tiszteld önmagad."

"Egy kis önzőség sosem árt. Tégy magadért valami apróságot minden nap, valami nagyobbat minden hónapban és valami különlegeset minden évben" - írta Nancy (60).

"Amikor 40 lettem, édesapám azt tanácsolta, hogy élvezzem a negyvenes éveim. Azért, mert 20 évesen az hiszed, tudod, hogy mi a jó, 30 évesen rájössz, hogy nem is tudod, 40 évesen pedig észreveszed, hogy a legjobb, ha hátradőlsz és élvezed az életet. Most 58 vagyok és igaza volt..." - tanácsolta Martin"


Forrás:http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/10-dolog-amit-el-kell-kezdened-30-eves-korodban
 

 
http://dxnkaveklub.hu/uzleti_lehetoseg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése